Monday, July 6, 2015

ខ​សសៃ និងសាច់គោ


                                                               ខ​សសៃ និងសាច់គោ
រឿងទេស៖
- ខ្ទឹមក្រហម ខ្ទឹមស ខ្ទឹមបារាំង ស្លឹកក្រូច ម្ទេសក្រហម រមាត ផ្កាច័ន្ទ ម្រេច
- សាច់គោ ១គីឡូ
- សរសៃគោ ១គីឡូ
- ស្ករត្នោត បីស្លាបព្រា
- ទឹកត្រី បីវែក
- អំបិល កន្លះស្លាបព្រាកាហ្វេ
- ម្រេចបុក ១ស្លាបព្រាបាយ
- ស្រាស ៤វែក
- ការុត៤ និង ដំឡូងបារាំង៤
របៀបធ្វើ៖
១. លីងខ្ទឹមបារាំង ខ្ទឹមក្រហម អោយឈ្ងុយ ទើបដាក់ខ្ទឹមស​លីងអោយឈ្ងុយ​ ហើយដួសចេញ។
២. លីងម្ទេសក្រហម រមាត ផ្កាច័ន្ទ និង ម្រេច អោយឈ្ងុយ ដួសចេញ យកទៅ​បុកអោយម៉ត់ ទើបចាក់​ខ្ទឹមលីង​ចូល បុកអោយ​សព្វចូល​សាច់គ្នា​អោយ​បាន​មួយ​ចានចង្កឹះ។
៣. យកសរសៃគោលាងអោយស្អាត ហាន់ដុំៗតូច ប្រឡាក់ស្រាសា២វែក ទុកចោល ១ម៉ោង ទើបយកទៅស្ងោរអោយផុយ រួចស្រង់ចេញ​លាងទឹកអោយស្អាត។
៤. ហាន់សាច់គោដុំៗ រួចដាក់លាយសរសៃ​គោស្ងោរ យកទៅ​ប្រលាក់នឹងគ្រឿង​បុកខាងលើ លាយស្រាស២វែក និង​ម្រេចបុក កញ្ជ្រាវ​អោយសព្វ ទុកមួយ​អន្លើ ចំនួន ១ម៉ោង។
៥. កាត់ការុត និង ដំឡូងបារាំងដុំៗ ។
៦. កម្លោចស្ករត្នោតក្នុងឆ្នាំងមួយ អោយក្រហម រួចចាក់ទឹកត្រីចូល កូរអោយសព្វទើបចាក់សាច់គោចូល កូររំងាស់ ទាល់តែស្ងួតទឹក ទើបចាក់បន្លែចូល ថែមទឹកស្ងោររំងាស់ ទាល់​តែ​ផុយ​សាច់។
៧. ភ្លក្សថែមថយ តាមចំណូលចិត្ត។ បើចង់អោយកាន់​តែឈ្ងុយ ថែមសន្លឹកក្រូចសើចទៅក្នុងទឹកខ ហើយ​រំងាស់ជាមួយសាច់។
៨. បើទទួលទានជាមួយនំប៉័ង សូមរំងាស់អោយខាប់ បើទទួលទាន​ជាមួយគុយទាវ សូមថែមទឹកអោយ​រាវ ហើយថែមថយ​គ្រឿង​តាមចំណូលចិត្ត។
៩. ពេលដួស​ដាក់ចាន សូមរោយស្លឹកខ្ទឹម និង​ស្លឹកក្រូចសើច​ហាន់ជាសរសៃ​ឆ្មារបំផុត៕

No comments: